هفته گذشته خبرگزاري آناتولي گزارش داد:
يک بانوني ايراني عضو گروه کوهنوردي که در حال صعود به قله آرارات بود، در ارتفاع 3500 متري به پرتگاهي سقوط کرد و زخمي شد.
متن ارسالي خبر حاكي از آن بود كه گروه ايراني فاقد مجوز صعود به قله آرارات بوده و ظاهرا بدليل همراه نبودن تيمي با تجربه مسئوليت امداد رساني به فرد حادثه ديده را گروهي از كوه نوردان ترك به سرپرستي نصوه مرزوقي (يا ماهروكي) كه خود مسئول تيم امداد كوهستان تركيه است بر عهده گرفته اند.
در پي اين حادثه و مشخص نشدن وضعيت گروه ايراني در تماسي با دوستي در دوبايزيد پيگير قضيه شدم. وي كه از رفتار شركتهاي ايراني ناراحت بود عنوان داشت:
من گروههاي ايراني زيادي را كه براي صعود آرارات به دوبايزيد مي آيند ديده ام، مشكل بزرگ ايشان عدم سازماندهي صحيح تيم مي باشد. آنها با تيمهايي به آرارات مي آيند كه اغلب متشكل از 30 تا 50 كوه نورد و تنها يك راهنما مي باشند. صعود با تيمي 30 نفره واقعا ديوانگي است. هفته گذشته نيز تيم ايراني را 30 مشتري همراهي مي كردند كه متاسفانه يك خانم همراه ايشان دچار حادثه شد، اما هيچيك از همراهان او كمكي به او نكردند! دليل آنهم ندانستن اصول اوليه كوه نوردي و امداد در كوهستان بود. ضمن آنكه اين تيم بدليل نداشتن مجوز صعود از سوي ارتش نيز ياري نشد! همچنين اعضاي گروه در چنين شرايطي تحت پيگرد نيز قرار خواهند گرفت!
معضلات صعود به آرارات
كوه آغري يا آرارات يا ماسيس با ارتفاع 5156 متر در شمال غرب ايران و حدود 30 كيلومتري از مرز ايران و تركيه و در خاك كشور تركيه قرار دارد و طي چند سال اخير بدليل هزينه هاي كم، صعود به آن مورد توجه زياد كوه نوردان و كوه پيمايان ايراني قرار گرفته است. در اين راه شركتها و آژانسهاي گردشگري نيز بيكار ننشسته و با تبليغات بر روي صعود به اين كوه توانسته اند سالانه دهها نفر را به اين بخش از كشور تركيه هدايت نمايند.
اما در هدايت تيمها به آرارات دو دسته يا گروه نقش اساسي داشته داشته اند:
- آژانسهائي كه فاقد تجربه كوه نوردي هستند و از راهنمايان ايراني يا محلي بهره ميگيرند.
-كوه نورداني كه تجربه تورگرداني ندارند و تنها با رويكرد كوه نوردي و كسب درآمد قدم به اين راه گذارده اند.
البته در صعود آرارات گروه دوم نقش فعالتري داشته اند.
بزرگترين مشكلي كه هر دو دسته با آن مواجه مي شوند راههاي كاهش هزينه هاست:
دريافت هزينه پرميت صعود (مجوز صعود) از مشتري و عدم پرداخت آن به مقامات تركيه!
- عدم همراهي راهنمايان خبره بدليل قيمت بالاي ايشان و استفاده از افراد فاقد صلاحيت و تجربه!
- بي توجهي به عدم توانايي بدني مشتري در صعود قله!
- بي توجهي به امكانات و لوازم و تجهيزات مشتري!
- بي توجهي به تجربه كوه نوردي مشتري!
و .....
همگي از عواملي است كه موجب بي اعتباري كوه نوردان ايراني در كشوري چون تركيه شده و متاسفانه بارها مشاهده شده گردشگران و كوه نوردان ايراني مورد بدرفتاري و بي مهري افراد بومي و محلي قرار مي گيرند.
در اين راه معلق ماندن گردشگري كوهستان ميان دو نهاد ميراث فرهنگي به عنوان متولي گردشگري و فدراسيون كوه نوردي به عنوان متولي كوه نوردي خود بر سردرگمي اين طيف افزوده.
در هر حال وقت آن رسيده سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و فدراسيون كوه نوردي نسبت به چنين صعودها و حوادثي برخورد جديتري داشته باشد شايد بدين نحو اعتبار كوههايمان را كه داده ايم، اعتبار كوه نورديمان را حفظ نمائيم!
فايل جي پي اس آرارات
۱ نظر:
اگر این مسائل را نداشته باشیم که جای تعجب باید باشد .همه چیزمان به هم می خورد اقتصادمان عین فرهنگ مان و ورزشمان عین فرهنگ مان هست . و تازه اون وقت در این دنیا هیچ کس را به غیر خودمان قبول نداریم و طوری می گوئیم در کشوری چون ترکیه -که انگار خودمان در بالای کوه قاف هستیم و بقیه در دامنه های ان . نه عزیزیم با همین رویه از کل دنیا عقب مانده ایم و خبر نداریم .کلاهبردارترین ادمهای دنیا را در همین مملکت خودمان باید پیدا کرد و فرقی هم نمیکند در هر قشری که فکر می کنید لانه کرده اند در اقتصاد در دانشگاه در مجامع هنری و ورزشی
عزت مستدام
ارسال یک نظر