۱۸ مهر ۱۳۸۶

اورست و چگونگي صعودهايش

اورست و چگونگي صعودهايش

از ميان بيش از 10000 تلاش براي صعود به قله اورست، حدود 3000 نفر موفق به فتح اين كوه شده اند. ضمن آنكه 207 كوه نورد نيز جانشان را در اين راه از دست داده اند.

در آوريل 96 رسانه ها از تلاش براي صعود به اورست تحت عنوان صعودي بسيار آسان و صعود از مسيرهاي مال رو ياد مي كردند و تلاش گردشگران ثروتمند بر روي اين كوه را پوشش مي دادند. اما يك ماه بعد يعني در مي 96 آنها با چرخشي معني دار از فاجعه و مرگ كوه نوردان بر روي كوه اخباري را به جهان منعكس نموده و از اورست به عنوان كوه مرگ آفرين و كوه نوردان ديوانه ياد نمودند. سال 96 براي اورست سال صعود در هواي رقيق، انفجار خبرهاي كوه نوردي و توجح جهانيان به اين كوه بود.

در اواخر دهه نود ورود اينترنت به دنياي ارتباطات در كوه نوردي نيز تحول شگرفي را ايجاد نمود. هر چند تبليغات در اين عرصه نيز واقعيات كوهها را وارونه جلوه داد تا بسياري در كوهها به بي راهه روند.

اما با گذشت زمان و افزايش اطلاعات بمرور كوه نوردي و صعود به اورست مي رود تا با بهره گيري از دنياي ارتباطات به مراحل رشد خود بازگردد.

در بهار گذشته صعودهاي اورست همراه با سه رويداد مهم بود:

1- نخستين تماس تلفن همراه از فراز قله صورت گرفت.

2- نخستين صعود طبيعي از پله دوم جبهه شمالي انجام شد.

3- تحقيقات نشان داد كوه نوردان مسن تر 4 برابر جوانترها در معرض مرگ و مير در كوهستان قرار دارند.

اما در كنار اين مطالب، مطالعاتي كه از سال 2000 تا 2006 بر روي اورست صورت گرفته حاكي از واقعياتي است كه مي توان آن را به صعودهاي پيش از قرن 21 نيز بست داد.


1- از هر سه تلاش بر روي كوه يكي منجر به صعود و فتح قله گرديده.

آمارها نشان مي دهد حدود 35% كوه نوردان موفق به صعود قله شده اند و البته اين آمار حاكي است تعداد صعودها به اضافه باربران ارتفاع (شرپاها) بالغ بر 39% تلاشها مي باشد.

2- اكثريت صعودها توسط افراد و تيمهايي صورت گرفته كه خارج از چهاچوب تيمهاي تجاري عازم اورست شده اند.

بسياري بر اين باورند كه تمامي صعودهاي اورست توسط تيمهاي تجاري صورت مي گيرد. اما بدون شك اين باور از تبليغاتي صورت مي گيرد كه شركتهاي تجاري براي جذب مشتري بيشتر به راه انداخته اند تا نشان دهند تنها را صعود قله پيوستن به آنها است.

آمار نشان مي دهد از هر 3 صعود كننده به اورست 2 نفر خارج از تيمهاي تجاري به اين موفقيت دست يافته اند.

3 - حوادث تنها براي كوه نوردان غير حرفه اي رخ نمي دهد.

كوه نوردان غير حرفه اي كه البته نمي توان آنها را به عنوان افراد آماتور به حساب آورد تلفاتشان چندان بيش از افراد متبحر و حرفه اي نبوده است.

در واقع نسبت تلفات براي افراد حرفه اي 1.1% و براي افراد غير حرفه اي 1.3% بوده است.

4- درصعود به اورست از جبهه جنوبي آمار صعود شرپاها و راهنمايان نسبت به كوه نوردان عادي بيشتر مي باشد.

بر اساس اين آمار در مقابل 41% صعود شرپاها و راهنمايان كوه تنها 33% صعود كوه نوردان مستقل يا عادي ثبت شده است.

همچنين كوه نورداني كه از جبهه جنوبي به قله رسيده اند 39% و از جبهه شمالي 33% بوده است و البته كوه نوردان راهنما از جبهه جنوبي 44% صعودها را به خود اختصاص داده اند.

5- خطرات جبهه شمالي 2 برابر بيش از جبهه جنوبي بوده است.

جبهه شمالي پرشيب تر از جبهه جنوبي است ولي فاقد آبشار يخي و برجهاي مخوفي است كه در مسير جنوبي، كوه نوردان را تهديد مي كند. اما به راستي كدام جبهه دشوارتر است؟

آمار گوياي اين واقعيت است كه در مقابل 1.5% تلفات جبهه شمالي تنها 0.8% تلفات در جبهه جنوبي به ثبت رسيده.

6- كوه نوردان در جبهه جنوبي دو برابر بيشتر از كوه نوردان در جبهه شمالي از سوي شرپاها و راهنماها مورد حمايت قرار مي گيرند.

در جبهه جنوبي تعداد شرپاهاي همراه كوه نوردان طبق آمار 1.1 كوه نوردان است. يعني هر كوه نورد در جبهه جنوبي اقدام به اجاره 0.9 شرپا مي نمايد.

اين آمار براي جبهه شمالي 0.6 شرپا مي باشد و هر كوه نورد در اين جبهه حدودا از 0.5 نفر شرپا بهره مي برد.

شايد همين امر يكي از عوامل تلفات بيشتر اين جبهه باشد.

7- درصد تلفات كوه نوردان مستقل در صعود از جبهه شمالي بيش از تلفات اين افراد در جبهه جنوبي است.

در طي سالهاي 2000 تا 2006 حدودا 39% كوه نوردان مستقل از مسير شمالي به اورست صعود كنند. ضمن آنكه 24% كوه نوردان مستقل نيز از جبهه جنوبي قله را فتح كرده اند.

بر طبق آمار در مقابل 1.7% تلفات كوه نوردان مستقل در جبهه شمالي اين آمار 0.6% در جبهه جنوبي مي باشد. هيئت هاي تجاري در جبهه شمالي 1.0% تلفات و در جبهه جنوبي 1.1% تلفات داشته اند.

8- در مقابل صعود هاي اورست از مسير نرمال تنها 3% كوه نوردان مسير غير نرمال به قله رسيده اند.

57% صعودهاي اورست از مسير شمالي، 40% از جبهه جنوبي و 3% از مسيرهاي غير نرمال صورت گرفته است.

در اصل 40% كوه نورداني كه از مسير نرمال اقدام به صعود كرده اند به قله رسيده اند ، ضمن آنكه 12% كوه نورداني كه از مسير غير استاندارد تلاش كرده اند توانسته اند قله را صعود نمايند.

آمار نشان مي دهد از سال 2000 تا 2006 تعداد 150 كوه نورد از مسيرهاي غير استاندارد براي فتح قله اقدام نموده اند و 12% اين آمار برابر با 18 نفر مي باشد.

برغم آنكه كوه نوردان حرفه اي تر و شرپاها نسبت به كوه نوردان غير حرفه اي داراي آمار مناسبتري در صعود به اورست بوده اند اما كمتر مشاهده شده اين افراد از مسيري غير از مسير نرمال و يا بدون بهره گيري از اكسيژن مصنوعي اقدام به صعود نمايند.

9- درصد تلفات و مرگ ومير در ميان شرپاها كمتر از ساير كوه نوردان است.

آنها به خوبي ياد گرفته اند براي زندگي بهتر چگونه بايد با خطرات مقابله كرد. البته نقش آموزشي كه غربيان براي بقا به ايشان داده اند بسيار بالا است. آمار نشان مي دهد شرپا ها 5 بار كمتر از مشتريانشان در اورست كشته شده اند.

10- فاكتور سن و سال نقش بالايي در آمار صعودهاي اورست ندارد.

اخير تحقيقي در اورست صورت گرفته كه نشان مي دهد 25% افراد بالاي 60 سال در اورست با خطر مرگ روبرو بوده اند.

در مقابل اين آمار بررسي ها نشان مي دهد افراد جوانتر نسبت به افراد ميانسال و مسن آمار صعودشان به مراتب كمتر بوده است. بر اساس آمارها، موفقيت در صعود به اورست براي افراد زير 30 سال و بالاي 50 سال 17% كل نسبت صعودها به تلاشها بوده، در حالي كه افراد مابين سنين 31 سال تا 49 سال 22% صعودها را نسبت به تلاشهاي انجام شده شامل شده اند. (احتمالا علت اين اختلاف حضور بيشتر شرپاهاي ميانسال در آمار صعودها بوده است).

11- آمار صعودهاي بدون اكسيژن تقريبا نيمي از صعودها را در بر مي گيرد، در مقابل اين افراد دو برابر افراد صعود كننده با كپسول اكسيژن تلفات داشته اند.

عمداتا افرادي كه به شكل مستقل اقدام به تلاش ير روي اورست مي كنند بدون بهره گيري از اكسيژن اقدام به صعود مي نمايند. 7.5% از كل تلاشهاي صورت گرفته بر روي اورست بدون كپسول اكسيژن بوده است. تلاشهاي موفق در ميان اين افراد تنها 19% آمار را شامل مي شود (كمتر از نصف تلاشهاي بدون اكسيژن منتج به صعود قله شده). ضمنا 3.8% افرادي كه تلاش بدون اكسيژن داشته اند در اين كوه كشته شده اند.

12- اغلب كشده شده ها (در صعودكنندگان بدون اكسيژن) در زمان صعود جانشان را از دست داده اند، در حالي كه آمار تلفات صعودكنندگان با كپسول اكسيژن نشان مي دهد اغلب كشته شدگان اين جمع در زمان بازگشت از قله جان باخته اند.

در واقع داستان قديمي كوه نوردان كه معتقد بودند فرود دشوارتر از صعود است بيشتر براي افرادي صدق مي كرده كه از كپسول اكسيژن مصنوعي بهره مي بردند.

آمار تلفات نشان مي دهد 2% از كل تلاش كنندگان بر روي كوه اورست جان خود را از دست داده اند. 1.8 صعود كنندگان به قله در زمان بازگشت جان باخته اند.

3.8% از كوه نورداني كه اورست را بدون اكسيژن صعود كرده اند در اين كوه كشته شده اند، و 7.7% از صعودكنندگان با اكسيژن نيز در بازگشت از قله جان باخته اند.

با مشاهده دقيق آمار تلفات اورست شايد شما نيز بتوانيد تحليل جامع تري ارائه نمائيد.

منابع

http://www.mounteverest.net/news.php?news=16540

http://www.mounteverest.net/news.php?news=16554

http://www.mounteverest.net/news.php?news=16553

هیچ نظری موجود نیست: