در ارزيابي شش ماهه اول سال مركز توسعه ورزش قهرماني سازمان تربيت بدني
فدراسيون كشتي عنوان نخست در توسعه قهرماني و فدراسيون تكواندو عنوان نخست در توسعه رشته ورزشي خود را به دست آوردند.
بر پايه اين ارزيابي فدراسيونها در سه محور توسعه ورزش قهرماني، توسعه رشته، مديريت اداري پيشتيباني كه مجموعا ۲۲محور فرعي (شاخص) دارد، به طور جداگانه و همچنين در مجموع سه محور اصلي و همين طور فعاليت ويژه مورد ارزيابي قرار گرفتهاند. همچنين امتيازات مكتسبهي فدراسيونها از800 امتياز محاسبه شده است.
اما آنچه براي ما حائز اهميت است ارزيابي فدراسيون كوه نوردي و امتيازي است كه اين فدراسيون در رده بندي فدراسيونها كسب نموده.
فدراسيونهاي برتر در بخشهاي توسعه قهرماني، توسعه رشته ورزشي و اداري پشتياني به شرح زير است:
توسعه قهرماني:
-۱كشتي ۳۲۳امتياز
-۲وزنهبرداري ۳۰۵امتياز
-۳تكواندو ۲۸۴/۵امتياز
.
.
-33كوه نوردي 45 امتياز
در توسعه قهرماني، همخواني فعاليتهاي فدراسيونها با يكديگر از اهميت بسزايي برخوردار بوده و فدراسيونهايي كه فعاليت خود را بر اين مبنا انجام دادهاند، امتياز بيشتري كسب خواهند كرد. مقامهاي كسب شده در المپيك، جهاني، بازيهاي آسيايي و قهرماني آسيا در اين بخش اهميت بسزايي داشته است.
توسعه رشته ورزشي:
-۱تكواندو ۲۱۳امتياز
-۲فوتبال ۱۸۶امتياز
-۳اسكي ۱۸۶امتياز
.
.
-23كوه نوردي 99 امتياز
در توسعه ورزش، فعاليتهاي فدراسيون، آموزش مربيان و داوران، مسابقات قهرماني كشور، ليگ كشوري و تعداد ورزشكاران سازماندهي شده از مهمترين شاخصهاي ارزيابي عملكرد فدراسيونها بوده است و در اين زمينه نيز عملكرد بر اساس تقويم ورزشي مورد توجه بوده است.
اداري پشتياني:
-۱اسكي ۱۶۲امتياز
-۲شنا شيرجه ۱۴۶امتياز
-۳وزنهبرداري ۱۴۶امتياز
.
.
-22كوه نوردي 84 امتياز
در مديريت اداري - پشتيباني، تناسب نيروي انساني فدراسيون با وظايف محوله و گستردگي فعاليتها، پاسخگويي مناسب و به موقع مكاتبات، شفاف بودن فعاليتهاي مالي و كارآمد بودن سياست فدراسيون از مهمترين شاخصهاي امتيازدهي بوده است.
مجموع امتيازات:
-۱تكواندو ۶۲۷/۵امتياز
-۲وزنهبرداري ۵۹۲امتياز
-۳كشتي ۵۷۸امتياز
.
.
-31 كوه نوردي 228 امتياز
منبع
جايگاه كوه نوردي
تنها بخش قهرماني فعال در فدراسيون كوه نوردي، صعودهاي ورزشي است. اين بخش كه مدتي است با جدا شدن فدراسيون جهاني آن از فدراسيون كوه نوردي دست خوش تغييرات وسيع در دنيا شده، در ايران نيز قرار است تا جايگاه گسترده تري را كسب نمايد و احتمالا طي چند سالهاي آينده مي توان اميد داشت به عنوان فدراسيوني مستقل فعاليتهاي خود را تداوم بخشد. اما آنچه مشهود است نگاه كوه نوردان به اين رشته تاكنون همچون نگاه به يك طفل نامشروع است، و هيچگاه سعي نشده به مشكلات آن از ديد ورزشي قهرماني بنگرند. گردش اين بخش به دور خود طي چند سال اخير گوياي بي توجهي مسئولين به آن است.
گسترش ورزش قهرماني در شرايط كمبود امكانات همچون نبود سالنهاي اختصاصي، كمبود ديواره و گيره هاي استاندارد، نبود مربي روز دنيا، عدم تلفيق صحيح داخل سالن با طبيعت، مشخص نبودن نقش بدن سازي در پيشرفت درجه كار و ..... امري است غير ممكن. در كنار موارد مذكور همچنين مي توان به مشخص نبودن بودجه اختصاصي اين ورزش اشاره نمود و تنها اختصاص بخش تفكيك شده بودجه صعودهاي ورزشي همچون ساير كميته ها نمي تواند دردي از اين رشته دوا كند.
طبيعي است كمبودهاي ذكر شده موجب مي شود در زمينه توسعه رشته مذكور هم نتوانيم به ايدآلها برسيم. شايد بهترين الگو در زمينه رشد اين شاخه در كشورمان بتواند وارد كردن به مدارس و دانش سراها همچون اكثر كشورها باشد. امري كه نيازمند دقت و هزينه بالايي است.
البته در كنار سنگ نوردي داخل سالن بخشهاي قهرماني جوانتري هم در كوه نوردي فعالند، همچون مسابقات يخ نوردي كه در دنيا جايگاهي ويژه دارد و در ايران نيز چندسالي است به شكل پراكنده اجرا مي شود، ولي متولي خاصي ندارد و هنوز مشخص نيست آيا كميته صعودهاي ورزشي قصد فعاليت جدي در اين شاخه را دارد؟ و يا بخش برف و يخ نوردي در كميته كوه نوردي كه متولي آموزش در سطح كشور است در امر رقابتي نيز وارد خواهد شد (آيا مجاز به ورود به اين بخش مي باشد).
در بخش كوه پيمايي چند سالي رقابتهاي كوه پيمايي در سطح كشور انجام شد، اما بدليل حساسيت كمتر كوهپيمايان، در تغيير و تحولات چند سال اخير فدراسيون به فراموشي سپرده شد.
در بخش اسكي كوهستان هم كه متولي آن در سطح دنيا اتحاديه جهاني كوه نوردي است نه فدراسيون جهاني اسكي، به رغم برگزاري يكي دو دوره آموزشي توسط كوه اسكي بازان اسپانيايي، ظاهرا بخاطر هزينه بالاي لوازم و تجهيزات سرپرستان و روساي سالهاي قبل از آن گريزان بودند، اين رشته كه مي تواند مكمل فوق العاده اي براي كوه نوردي زمستانه و بهاره باشد، هم اكنون توسط برخي راهنمايان كوهستان فراگرفته شده، اميد آنكه با توجه فدراسيون كوه نوردي و همكاري كميته مربوطه با فدراسيون اسكي و آموزش اين رشته در وحله نخست به اسكي بازان بخصوص محليهاي اطراف پيستهاي اسكي بتوان در آينده شاهد پيشرفت آن در سطح كشور باشيم.
اما ارزيابي مركز سنجش سازمان تنها در بخش قهرماني صورت نگرفته بلكه به موارد ديگري نيز مي پردازد. آموزش مربيان و داوران، مسابقات قهرماني كشور، ليگ كشوري و تعداد ورزشكاران سازماندهي شده، ، تناسب نيروي انساني فدراسيون با وظايف محوله و گستردگي فعاليتها، پاسخگويي مناسب و به موقع مكاتبات، شفاف بودن فعاليتهاي مالي و كارآمد بودن سياست فدراسيون.
براستي تاكنون در اين موارد چه فعاليتهايي را صورت داده ايم كه از چنين جايگاهي برخورداريم؟!
بي شك اين ارزيابي گرچه ناقص است اما مي تواند الگويي مناسب براي فدراسيون جديد باشد. بايد منتظر بود و طي شش ماه و يك سال آينده شاهد پيشرفت يا عقب گرد فدراسيون در اين رده بندي باشيم.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر